Veiligheidsmaterialen in werkschoenen
Geplaatst op
Alle werkschoenen moeten voldoen aan een van de normen S1 tot en met S3. Elke werkschoen heeft een veiligheidsneus, deze waren vroeger allemaal van metaal gemaakt. Staal was het veiligste veiligheidsmateriaal in werkschoenen, maar dit maakt de schoen ook zwaarder, wat ongemakkelijk en vermoeiend kan zijn tijdens het werken. Er zijn in de loop van de jaren heel wat veiligheidsmaterialen in werkschoenen ontwikkeld, de drie meest voorkomende en waarschijnlijk ook de beste vervangers voor staal zijn:
- Kevlar
- Aluminium
- Composiet
Composiet
Deze materialen zijn duurzaam, betaalbaar en vooral licht. Een materiaal dat tegenwoordig vaak gebruikt wordt bij het maken van veiligheidsmaterialen in werkschoenen is composiet. Composiet weegt maar liefst de helft van metaal en is geproduceerd met van meerdere bestandsdelen bij elkaar. Om deze bestandsdelen bij elkaar te houden wordt hars gebruikt, dit is ook het belangrijkste bestandsdeel van composiet. Composiet staat vooral bekend om dat het vervormbaar is, het begint in een vloeibare vorm en wordt in een mal gegoten. Als het materiaal is uitgehard is het oersterk en is het bestand tegen chemicaliën. Daarnaast kan composiet niet rotten en heeft dit veiligheidsmateriaal in werkschoenen een langere levensduur.
Lichte werkschoenen
Lichte werkschoenen worden zoals eerder vermeld vooral gemaakt van de materialen: kevlar, composiet en aluminium. Lichte werkschoenen vallen vooral in de smaak bij werkzaamheden in de horeca, dit is niet zo gek want in de horeca is het heel veel lopen en dan wil je geen zware schoen aan uw voeten hebben. Lichte werkschoenen hebben vaak ook een sportieve en/of moderne uitstraling. Hierdoor zijn ze ook makkelijk te dragen buiten werk. En ook als u door de stad loopt of u gaat op visite, dan is het ook niet fijn om zware schoenen aan te hebben want dan wordt een leuk dagje uit heel vermoeiend.