Bouwen om te overleven
Geplaatst op
Ondanks het enorme tekort aan geschikte woonruimte stagneert de bouw van nieuwe woningen. Dit heeft alles te maken met het huidige stikstofbeleid van onze overheid. En de COVID-19 crisis heeft er ook zeker niet aan bijgedragen, of juist wel in deze context. Komen we dit als bouwondernemingen nog wel te boven en zullen we dit overleven?
Gaat het echt zo slecht in de bouw?
Ondanks het vrij negatief geschetste beeld floreren de meeste bouwbedrijven alsnog in deze periode. Zeker als je het afzet tegen veel andere sectoren zoals de horeca tijdens de Corona crisis. Dit komt grotendeels doordat er in de bouw vrijwel geen beperkingen zijn opgelegd zoals wel in veel andere beroepsgroepen het geval is of is geweest. Tevens doordat de portefeuille al gevuld was met ‘oude’ opdrachten en anderzijds door renovatie verbouwingen. Als mensen niet kunnen verhuizen naar hun droomwoning zijn zij eerder geneigd om hun droomwoning in hun huidige woning te creëren. Dit schept veel werkgelegenheid. Dit is goed voor de aannemer, maar ook voor een tegelzetter, een schildersbedrijf of een stukadoorsbedrijf. Het gaat dus relatief goed in de bouw en ontslagen of faillissementen zullen in deze sector veelal uitblijven. Toch zal elke onderneming wel moeten blijven bouwen om te overleven.
Wanneer is de ‘bouweconomie’ weer hersteld?
Naar verwachting zal de bouw van nieuwe woningen pas weer in het jaar 2022 op het niveau van 2019 zitten. In dit jaar werden er tegen de 75.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit aantal is minimaal nodig per jaar om het naarstig tekort aan woonruimte te kop te kunnen bieden tot minimaal 2030. Of dit aantal in 2022 alweer gehaald gaat worden hangt af van heel veel factoren en de tijd zal het moeten leren. Wij blijven het echter nauwlettend volgen!